Lokacija: Početna / Historijat

Historijat

Tuzla je jedan od onih gradova koji svoju priču pričaju već nekoliko hiljada godina. To je priča o životu i suživotu, razumijevanju i ljubavi, i najvažnije – priča o mladosti. U teškim i bolnim trenucima, Tuzla je dokazala da su ratovi, neslaganja i ubijanja samo ružni historijski izuzetak. U takvim, ružnim vremenima, mladost teško stradava!!!

Upravo od pripadnika jedne takve generacije nastalo je Udruženje „Mladi Tuzle“Tuzla.

25. maj 1995. godine ostat će, nesumnjivo, u historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine vječno utisnut kao bolna i tužna tačka u višemilenijskoj liniji postojanja grada: dan je to kad se Tuzla prerano morala oprostiti od svoja 72 mlada cvijeta. Danas, 12 godina poslije tog događaja, dvanaest godina života u miru, grupa mladih ljudi, svjesna da su upravo oni i sadašnjost i budućnost Tuzle i Bosne i Hercegovine, odlučila je – na sebi sopstven način – odati počast i poštovanje mladima svoga grada nastradalim u masakru na Kapiji, ali i naučiti i važnu lekciju iz te tragedije: lekciju o ljubavi, čekanju i nadi, na putu u vječnost…

U ružnom vremenu besperspektivnosti i nedostatka ideja, podstaknuti uspjehom predstave, vjeromda samo radeći zajedno možemo postati i opstati te svjesni činjenice da u mladim ljudima leži nevjerovatna snaga i talent i svjesni potrebe da se s okolnostima koje vladaju treba suočiti što prije, grupa mladih ljudi okupljena oko predstave ” Čekat ću te …” osnovala je Udruženje ” Mladi Tuzle ” Tuzla (UMT).

Saglasnost za osnivanje udruzenje i dozvolu za koristenje imena grada Tuzla u nazivu udruzenja dala je Opcina Tuzla. Vise o Opcini Tuzla na www.tuzla.ba .

 

Tekst napisao: MUHAMED MESIC

Leave a Reply