RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Predstave je nastala 2007.godine u okviru projekta o snivanju Pozorišta mladih Tuzle i za dvije godine ukupno je izvedena 25 puta. Smatrali smo da je dobro da, u vrijeme kada smo radili na osnivanju i odrastanju novog Pozorišta u Tuzli, u isto vrijeme radimo i na našoj priči o našim odrastanjima. Tako je nastao Petar Pan uz kojeg je odraslo preko 100 direktnih učesnika i neopsivo veliki broj naše publike. Predstava je učestvovala na nizu festivala u BiH i regiji i ukupno dobila 20 prvih nagrada. Članovi stručnih žirija festivala u Konjicu, Bugojnu, Bečeju i Zrenjaninu su predstavu nazvali svojevrsnim čudom i spektaklom boje, plesa, živog pjevanja, muzike i glume!

Sve su ovo razlozi zašto smo odlučili da obnovimo našeg Petra Pana i da, nekoj novoj generaciji, poklonimo našu priču o odrastanju, uz želju da novi učesnici u predstavi, ali i naša nova publika doživi barem jedan dio našeg Maštograda!
Dobro došli da narednih 100 minuta budete dio odrastanja jedne nove generacije…

 

POZORIŠNA KRITIKA PREDSTAVE:

SENADA UŽIČANIN, profesor književnosti – Mladost je neprikosnovena putanja preko koje svi nesvjesno prelaze, most odrastanja koji vodi preko rijeke na drugu obalu života. Stopivši se u jedno zrnce bisera koje egzistira na dnu kulturne baštine okeana članovi Pozorišta mladih Tuzle su podigli ruke uvis kao vapaj i težnju za simboličnim plivanjem na površinu morske pjene utkanu u korijene grada na zrnu soli. Otrgnuti na trenutak iz školskih obaveza i pješčanog sata životne monotonije, mladi entuzijasti su snagom svog mladalačkog duha spojili talent i maštu ostvarenu kroz pozorišnu prezentaciju predstave Petar Pan. Dramaturška obrada teksta od strane Adnana Mujkića propituje identitet pojedinca koji je labav i transformiše se kroz kolektivnu maštu jedne generacije ostvarujući se na relacijima dijete – čovjek. Promovišući svoje snove i želje protkane nitima ostataka djetinjstva, mladi su adaptirali tekst kritičkoj interpretativnoj podlozi čiji se horizont očekivanja poklapa sa savremenim tendencijama pozorišne scene 21. stoljeća.

Mr. VOJISLAV VUJANOVIĆ je na na 36.Internacionalnom Festivalu FEDRA 2008. u uvodu rekao da smo u Petru Panu vidjeli trijumf mašte, ljudskosti i publike. Nije u karijeri ovo vidio! Publika se u potpunosti saživjela s predstavom, što je pokazao i aplauz. Vidjeli smo niz uspješno postavljenih scenskih elemenata koji su u potpunosti otjelovljeni na sceni. Reditelj je iskoristio živu energiju djece, imao je snage tu raspusnu energiju svesti u scenske znakove. Neshvatljivo je da je to uradio tako mlad čovjek, i mogao je to postići jedino finom ljubavlju u odnosu prema svakom članu ansambla, misli Vujanović. Elementi su međusobno usaglašeni, a koreografija jednostavna i, iako shematizirana, dovoljno snažna da se u toj shematici ne izgubi. Poruka predstave je nametnuta, naglašena, ali ipak izvire i iz samog tkiva predstave. Predstava je tekla u krajnjem zamahu, izuzetna je rediteljska snaga koja fascinira i mora se odati krajnje priznanje čovjeku koji je to uspio, konstatovao je Vujanović.

Dr. LUKA KECMAN je nakon odgledane predstave savjetovao Adnanu Mujkiću, za kojeg kaže da ima viška mašte, da upiše režiju. Zapitao se može li se ovo uopće nazvati Petrom Panom, koliko je uopšte ostalo od originala osim imena likova. Kecmanu se dopala inovacija za koju misli da može pratiti originalnu priču. Energija je fascinantna. Dugo nije vidio takav žar i želju za igrom. Osvrnuo se i na to da je ovo predstava za odrasle, a ne za djecu, ali da je to legitiman režiserski izbor. Kecmanu je drago i to da ovaj ansambl nije ozbiljan samo u igri, nego i svemu ostalome: vrhunski su plakati, flajeri, afiše itd. “Ako nastavite ovako da radite, osvojili ste Oscara!” – bio je oduševljen Kecman.

STRAJO KRSMANOVIĆ, filmski kritičar i dramaturg je svoje izlaganje o odgledanoj predstavi započeo duhovitom i tačnom dosjetkom: “Šta dijete zna šta je 500kg? Uzme i nosi.” Izrazio je svoju ogromnu radost što, usred medijskog pumpanja očaja, postoji jedno ovakvo vrelo mladosti i svježine koja čini jedan kompletan pozorišni život što je dokaz da se to MOŽE. Kako, Strajo ne zna! “Ko nije radio na sceni sa djecom i životinjama, ne zna šta je pakao” – nastavio je opet duhovito Krsmanović i za taj rad je čestitao reditelju Mujkiću. Nevjerovatno mu je to da su svi tekstovi izgovoreni besprijekorno, nema dilentantizma, nespretnosti. Ova predstava budi osjećanje da mladost ove zemlje voli život!

NEKE OD NAGRADA PREDSTAVE “ PETAR PAN”

Na državnom Festivalu Dramskog stvaralaštva – Konjic, BiH predstava je osvojila sljedeće nagrade:

• Sara Matar – I Nagrada za najbolju glumicu Festivala
• Admir Muharemagić i Mirna Sinanović – I Nagrada za najbolje koregrafije
• Pjevači – I Nagrada za Najbolje izvedene songove
• I nagrada za scenografiju i kostimografiju za predstavu
• Adnan Mujkić – I Nagrada za režijsko rješenje masovnih scene sa gusarima
• I nagrada za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni stručnog žirija

Na Međunarodnom Festivalu MAJSKE IGRE – Bečej, Srbija predstava je osvojila sljedeće nagrade:

• Nagradu za najbolju scenografiju dobila Lejla Nezirović i ansambl Pozorišta mladih Tuzle, BiH za predstavu “Petar Pan”
• Nagradu za najbolji kostim dobila Edina Topčagić i ansambl Pozorišta mladih Tuzle, BiH za predstavu “Petar Pan”
• Specijalnu nagrada zirija dobio je Amar Šehić, za ulogu Kuke u predstavi
• Specijalnu nagradu žirija dobila je Sara Matar za ulogu Zvončice u predstavi “Petar Pan” Pozorišta mladih Tuzle, BiH

Na 36.Internacionalnom Festivalu Fedra – Bugojno, BiH predstava je osvojila sljedeće nagrade:

• Dino Tabučić – Najbolji mladi glumac za ulogu Petra Pana
• Sara Matar – Najbolja mlada glumica za ulogu Zvoncice
• Edina Topčagić – I nagrada za kostimografiju
• Lejla Nezirović – I nagrada za scenografiju
• Haris Murić – Specijalna nagrada za rodost igre i ostvarenu ulogu izgubljneog djeteta
• Specijalna nagrada za organizacijsko produkcijski poduhvat u radu na predstavi – Pozoristu mladih Tuzle
• I nagrada za najbolju predstavu na festivalu Fedra 2008. po ocjeni publike – nagrada grada Bugojna

Na Festivalu dječije i omladinske drame Brčko – BiH predstava je osvojila:
• Prva nagrada za glumačku igru – nagrada ansamblu
• Prva nagrada za najbolju scenografiju predstave
• Prva nagrada za najbolju kostimografiju predstave