RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Autor originalnog teksta : Nura Bazdulj Hubijar
Adaptacija i režija: ADNAN MUJKIĆ

Saradnici u radu: Benjamin Avdić i Amila Beširović
Ukupan broj učesnika: 33 mladih
Vrijeme trajanja: 60 minuta
Namijenjeno za uzrast:                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA (VIII – IX RAZREDA)
ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA (I-IV RAZREDA)
Period izvođenja: Oktobar 2016. – juni 2017.godine

Kao rezultat rada Napredne faze Grupe srednjeg uzrasta Dramskog studija za djecu i mlade 2015. Pozorišta mladih Tuzle nastaje ispitna predstava RUŽA. Predstava je nastala na osnovu istoimenog romana „Ruža“ autorice Nure Bazdulj Hubijar.

Predstava govori o odrastanju generacije mladih ljudi, o njihovim razmišljanjima te problemima i moralnim dilemama sa kojima se susreću tokom odrastanja. Minja je djevojčica od 13 godina i zbog posljedica bolesti nalazi se u bolnici. Tu upoznaje babu kao predstavnika starije generacije koja ukazuje na to kako je život izgledao kada je ona bila mlada i Luciju, djevojčicu njenih godina, sa kojom postaje prijateljica. U posjetu Minji dolaze prijatelji, momak, otac i brat te se čini kao da je ona sretna i ima podršku ljudi koji je vole. Istina je da Minji nedostaje ljubav njene majke koja ne želi da posjeti Minju dok je u bolnici. Nakon povratka kući brat Robi pokušava da zaštiti svoju sestru od njenog momka za kojeg misli da nije dobar izbor za nju jer se viđao sa drugom djevojkom dok je Minja bila u bolnici. Minja ne vjeruje Robiju i slijepo vjeruje u svoju ljubav prema Dinku. Dolazi do blagog sukoba između brata i sestre jer Robi želi da Minja više pažnje obrati na njegovog druga Tahira kojeg svi odbacuju zbog predrasuda koje imaju prema njemu. Jedini njegov drug je Robi. Minja dobiva ružu koja se iznenada pojavljuje na prozoru. Ona misli da je ružu donio Dinko i još više je sigurna da je ona upravu i da treba biti u vezi sa Dinkom. Robi je u vezi sa djevojkom Sabinom. Sabinini roditelji ne podržavaju vezu sa Robijem jer Robi dolazi iz mješovitog braka. Unutar tog braka otac je preplašen za odrastanje svoje djece i nije spreman da ih pusti da se sami snalaze, dok je majka mišljenja da djeca moraju da se osamostale i odrastu. Dolazi do sukoba u braku. Minjine ruže se iznenada prestanu pojavljivati na prozoru. Narednog dana Robiju javljaju da je Tahir u bolnici i da je povrijeđen. Našli su ga kada je pao sa ograde prethodnu noć i imao je ružu u rukama. Minja shvata da je Tahir bio misteriozni dječak koji je njoj donosio ruže sve vrijeme. Žali i prekida vezu sa Dinkom. Kada se Minja i Robi vrate sa odmora, Minja misli da je to vrijeme kada će moći da se izvini Tahiru i da mu prizna šta osjeća. Tahir se pozdravlja sa Robijem. Ostao je i bez majke koja je bila bolesna a bila je jedina osoba sa kojom je Tahir živio i kao maloljetnik mora da se odseli kod tetke u Višegrad. Ostavlja poruku za Minju sa uvenulom ružom moleći je da se uvijek toga sjeća. Minja ostaje u Travniku sa grižnjom savjesti što ranije nije vidjela ono što je istina.