RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Autor originalnog teksta :
Adaptacija i režija: ADNAN MUJKIĆ

Saradnici u radu: Nadina Zubčević, Irma Zukić
Ukupan broj učesnika: 70 mladih
Vrijeme trajanja:75 minuta
Namijenjeno za uzrast:                                                                                                                                                                                                   ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA (VIII – IX RAZREDA)
ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA (I-IV RAZREDA)
Period izvođenja:
Oktobar 2016. – juni 2017. godine

O PREDSTAVI:

Godina je 1942. Početak Drugog svjetskog rata. Francuska je u opasnosti. U originalnu Disney-evu priču uvode nas naratori koji pričajudogađaje. Nekada davno živio je mladić po imenu Aleksandar. Živio je u dvorcu i imao sve što se poželjeti može. Jedne olujene večeri na vrata njegovog dvorca je pokucala starica moleći za pomoć da prespava u njegovom dvorcu samo dok oluja prođe. Aleksandar je otjerao staricu. Uvrijeđena njegovim postupkom, starica baci kletvu na mladića, njegove sluge i cijeli njegov dvorac. Mladić se pretvori u strašnu zvijer a njegove sluge postadoše obični predmeti. Na drugom kraju grada živio je stari krčmar sa svojom ženom i kćerkom Bellom. Živjeli su sretno sve dok se krčmareva žena nije teško razboljela i umrla. Krčmar je odlučio da se ponovo oženi. Ne znajući, oženio je istu onu staricu koja je bacila kletvu na dvorac mladića Aleksandra. Sa sobom je starica dovela i svoje tri kćerke. Svi slave u krčmi njihovo vjenčanje kada ulaze Gustav i Dion, lokalni prijatelji starog krčmara i Belle, koji su bili na pripremama za vojsku i odbranu Francuske te obavještavaju prisutne da je situacija jako ozbiljna i da ne bi trebalo da slave. Gustav pravi problem u krčmi kada vino koje on želi da pije krčmar više nema u svojoj krčmi. Krčmareva nova žena nagovara krčmara da ode do Pariza i kupi vino a ona će za to vrijeme brinuti o krčmi. Otac teška srce odlazi. Tri kćerke žele da im donese poklone, a Bella želi da se samo njen otac vrati što prije. Na nagovor oca da mora nešto da joj donese ona izgovori da je dovoljno da joj donese jednu ružu kao dokaz da je mislio na nju. Otac odlazi.

Na putu do Pariza otac sreće vojsku koja je opkolila Pariz te se odluči vratiti. Na putu kući uhvatila ga je oluja, on je vidio dvorac a ispred njega vrt ruža. Odluči ubrati jednu ružu za Bellu i zamoliti vlasnika dvorca da prespava u dvorcu dok oluja prođe. Mladić Aleksandar zarobljen u tijelo zvijeri zatvara oca i ne pušta ga da izađe iz dvorca. U krčmi svi tretiraju Bellu kao sluškinju. Gustav želi da Bella bude njegova i ima obračun sa njom. Bella pobjegne kada čuje da je njen otac zarobljen u prijašnji dvorac kojeg sada nazivaju Dom Duhova.

Bella dolazi do dvorca i nudi svoj život samo da zvijer oslobodi oca, te zvijer tako i uradi. Otac je sada na slobodi, a Bella je zarobljena u Domu Duhova. Sluge mladića Aleksandra koje su pretvorene u predmete imaju plan da povežu zvijer i Bellu na večeri i natjeraju ih da se oni zaljube jedno u drugo jer će kletva prestati da djeluje ukoliko zvijer neko zavoli ovakvog kakav on jeste.

Na večeri Bella uvidjevši da i zvijer nije bezosjećajan moli zvijer da ode do oca i obećava da će se vratiti. Zvijer pušta Bellu ali samo do ponoći. Bella odlazi do oca koji umire i moli je da se vrati zvijeri. Bella se vraća do zvijeri ali već ranije su u dvorac ušli Bellina maćeha, tri sestre, Gustav i Dion i pokušali ubiti zvijer. Bella oživljava zvijer svojom ljubavlju. Zvijer se vraća u prvobitni oblik mladića i svi predmeti ponovo postaju ljudi.