RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Adaptacija i režija: NERMIN HODŽIĆ I AMILA BEŠIROVIĆ

Ukupan broj učesnika u predstavi: 18 djece

Vrijeme trajanja: 50 minuta

Namijenjeno za uzrast: ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA ( IV – VII RAZREDA )

Period izvođenja: Oktobar 2016. – juni 2017.godine

 

O PREDSTAVI:
Kao rezultat rada Napredne faze mlađe grupe Dramskog studija za djecu i mlade 2014. Pozorišta mladih Tuzle nastaje ispitna predstava KRALJ LAVOVA. Predstava je nastala na osnovu animiranog crtanog filma „Kralj lavova“, a adaptaciju teksta, rad sa grupom i režiju potpisuju Nermin Hodžić, magistar umjetnosti-glumac i Amila Beširović, saradnica u radu sa grupom.

U prvom dijelu predstave, predstavlja se tek rođeni lav Simba cijelom kraljevstvu, Zemlji Ponosa, kojom vlada lav Mufasa, Simbin otac. Sve životinje su prisutne, slave i vesele se jer znaju da i nakon kralja Mufase njihovo kraljevstvo neće ostati bez vladara i bit će u sigurnim rukama. Jedini koji nije bio na predstavljanju budećeg kralja Simbe je Mufasin brat Skar. Zli lav Skar je odlučio da se usprotivi volji svog brata Mufase i zbog prevelike ljubomore i mržnje koju osjeća, jer on nije budući kralj, nije slavio sa ostalim životinjama. Dešava se obračun između kralja Zemlje Ponosa Mufase i njegovog brata koji je tvrdoglav i neće da prihvati da je rođenje Simbe lijepa stvar koja se desila.

Simba odrasta svjestan da treba naslijediti kraljevstvo i vladati njime nakon svoga oca. On je mnogo radoznao, sve želi da zna i brzo da odraste i postane snažan kao Mufasa. Pod stalnom je prismotrom šarene ptice Zazua, koji je vjerni prijatelj kralja Mufase. U Zemlji Ponosa živi i mala lavica Nala koja ima želju da se druži sa Simbom i da postane kraljica Zemlje Ponosa, zajedno sa Simbom kao budućim kraljem. Simba ne doživljava Nalu ozbiljno, i nema vremena za njene priče i maštanja. Kralj Mufasa je pokazao Simbi cijelo kraljevstvo kojim će on jednog dana vladati ali ga je upozorio da nikada ne ide na tamno mjesto gdje nema sunca jer tu oni ne vladaju. Od strica Skara Simba saznaje da se to tamno mjesto zove „Groblje Slonova“. Simba zaboravi šta je obećao svome ocu, i odluči da Nala i on posjete to mjesto jer zvuči zanimljivo. Tamo sreću hijene koje vladaju „Grobljem Slonova“. Hijene napadaju Nalu, Simbu i Zazua koji ih je pratio i upozoravao da ne idu tamo. Od tog napada spašava ih kralj Mufasa. Uspio ih je spasiti, ali nije spasio sebe. Mufasa je teško povrijeđen i umire. Prije smrti je rekao Simbi da će ga on uvijek posmatrati sa neba, jer sve zvijezde koje noću sijaju su prethodni vladari Zemlje Ponosa koji ih posmatraju i daju im snagu. Simba ostaje sam. Skar ga optužuje da je on ubio Mufasu i kaže mu da je za Simbu najbolje da pobjegne daleko i nikada se ne vrati inače će pretrpjeti optužbe cijelog kraljevstva, a pogotovo svoje majke lavice Sarabi. Simba odlazi, a Skar to iskoristi kao priliku za sebe i životinjama Zemlja Ponosa ispriča da je i Simba kao i Mufasa izgubio život u borbi sa hijenama. Skar obavještava prisutne da će on biti dobar vladar Zemlje Ponosa, a kao svoje pomoćnike doveo je hijene na vlast. Sarabi i Nala ne vjeruju Skaru i Nala kreće u potragu za Simbom jer osjeća da je još živ.

Simba sreće nove prijatelje Timuna i Pumbu koji ga uče kako da stvari posmatra na drugačiji način. Njihov moto je: „Hakuna matata“, što znači „Bez brige“. Zajedno su odgojili Simbu. Vratili su mu nadu da može i treba nastaviti dalje i da ne razmišlja o prošlosti jer on prošlost ne može promijeniti. Vremenom se Simba navikao da odrasta uz Timuna i Pumbu. Jednog dana Timuna i Pumbu napada lavica. Simba krene da odbrani svoje prijatelje i onda prepozna da je to ustvari njegova drugarica iz djetinjstva Nala. Lavica Nala ga godinama traži jer vjeruje da je on živ i da on treba biti vladar Zemlje Ponosa. Nala uspije nagovoriti Simbu da se vrati i protjera Skara i hijene jer oni su uništili cijelu Zemlju Ponosa. Nakon obračuna sa Skarom lav Simba i lavica Nala zajedno sa svojim prijateljima i Simbinom majkom Sarabi nastavljaju vladati Zemljom Ponosa.

Ovo je priča o ljubavi, prijateljstvu i njegovoj moći, o mržnji, zavisti i ljubomori . Prepuna emotivnih situacija koje svi preživljavamo ali nas je strah pričati o njima. Najmlađi će nas naučiti kako živjeti zajedno, razmišljati pozitivno i boriti se za pravdu do kraja.