RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Adaptacija i režija: Adnan Mujkić i Anela Huremović

Ukupan broj učesnika u predstavi: 12 polaznika

Vrijeme trajanja: 30 minuta

Namijenjeno za uzrast: ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA ( I - IV RAZREDA )

Period izvođenja: Juli 2016.

O PREDSTAVI „JELENA SERGEJEVNA“

 

Adolescenska populacija koja se nalazi na prekretnici života svakodnevno, svjesno ili nesvjesno, prolazi kroz različitu identifikaciju poremećaja u ponašanju. Zahvaljujući opšte priznatim i prihvaćenim normama, shvaćena je kao „nezdrava“, te je često odbačena i ponižena zbog svog stava prema životu. Nažalost, reakcija društva uvijek dolazi kasno – jer nezadovoljni adolescenti ne prihvataju zakašnjelu i neadekvatnu pomoć. Etiketiranje društvene skupine je motivisalo polaznike starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade 2016., da svojim istraživanjem otkriju uzrok, razlog i posljedice poremećaja u ponašanju. Nakon dvomjesečnog istraživanja problematike poremećaja ponašanja adolescenske populacije, polaznici su pristupili obradi teksta „Draga Jelena Sergejevna“ Ljudmile Razumovske koja je tekst napisala davne 1979., a on je kao takav izazvao burne reakcije društva zbog beskompromisnog sadržaja i karaktera koji tada nije imponovao društvu. Nailazeći na sličnu problematiku u današnjici, polaznici su, po motivima orginalnog djela, adaptirali tekst i obradili problematiku poremećaja ponašanja adolescenata kroz ispitni projekat „Jelena Sergejevna“ pod rukovodstvom Adnana Mujkića i saradnice Anele Huremović.

Predstava obrađuje problem poremećaja adolescenske populacije u društvu, kao i negativne posljedice koje nastaju zbog njihovog načina života – nezdravi odnos profesor-učenik, homoseksualnost, stalni osjećaj odbačenosti i neshvaćenosti od strane vršnjaka i profesora. Kao glavni lik, koji se mora suočiti sa strahovima adolescenata, ali i svojom slabošću je profesorica Jelena Sergejevna. Interesantno je primjetiti da ulogu prosvjetnog radnika igra starija žena kao iskustveni profesor i opće prihvaćen u društvu i svojoj struci. Međutim, ugledan i uspješan poslovni život ne rezultuje uvijek sopstvenim zadovoljstvom. Do prelamanja njenog oštrog i nezadovoljnog karaktera dolazi kada ona monologom iznosi sve nečiste činjenice o životima „malograđana i moralnih ispljuvaka“ – njenih učenika. Uloge njenih učenika igra pet likova, adolescenata, koji su etiketirani i u nemogućnosti da se integriraju u društvo. Svaki od pet likova nosi težinu svoje priče, posljedice oronulog života i istinu o sebi koju niko drugi ne zna – pa čak ni oni između sebe. To je grupa ljudi u kojoj djevojke žele biti iste, popularne, sređene i „kao drugi“, dok Paša i Volođa streme prema drugačijim životnim putevima. Vića je odbačen od društva ne samo zbog neprikladnog adolescenskog ponašanja, već i zbog svog seksualnog opredjeljenja.

Da li je moguće lažove, licemjere i prevarante naučiti životnoj lekciji? Da li su sposobni da shvate najveće ljudske vrijednosti? Da li su svi oni zvijeri u koži čovjeka? Da li je moguće zbližiti ovu grupu ljudi, ili su oni već jedno zbog problema koje dijele? To su pitanja kojim se bavi ispitni projekat „Jelena Sergejevna“.